ALLA DESSA MÄN

Ett drama om fyra generationer män.

Om bristen på kommunikation. Om drömmar.
Om de frånvarande kvinnorna.

Under en resa till släktgården tvingas de konfrontera varandra med sina verkliga planer. De blir alltmer definitiva och våldsamma...

synopsis

ALL THESE MEN

Feature film script.
(Swedish only)

 

 

 

scener ur manus

SCEN 7
En rödfläckad hand lägger sig på en basketboll. Det är mannen från ateljen. Peder söker sin sons blick, Pär lägger upp ett skratt och fångar den. De sitter mittemot varann i en tågkupe, deras bollande får andra passagerare att kasta svarta blickar. De fortsätter som om inget hänt.

SCEN 8
En svart skugga, en modern låg skåpbil, glider fram längs en motorväg. Bakom ratten den kortsnaggade mannen, han lyssnar på en roman i bilstereon.
Vägen är full av sommartrafik. Det blinkar till på hans mobila fax. Han gör inget åt det.

SCEN 9
Mannen i rullstolen sitter kvar utanför sjukhemmet. Tar en klunk konjak i smyg. Lyssnar på sin radio som nu berättar någon slags historia om gamla tider. Det är berättelse som i bilen.

SCEN 10
Smala fingrar river ut en mänsklig silhuett ur tidningspapper. Flera blad samtidigt. De fladdrar i vinden och flyger iväg över en gata utanför en station.
Ett av bladen hamnar på en vindruta. Det är den svarta skåpbilen.
Den kortsnaggade Gustav stannar, stiger ur och tar silhuetten.
Den rödskäggige Peder bär sina och pojkens trunkar mot bilen.

SCEN 11
Radioberättelsen fortsätter inne i bilen, de två männen och Pär är tysta, lyssnar. De åker fort genom landskapet på mindre vägar. Det börjar bli kväll, skymningen tilltar i skogarna de passerar.

SCEN 12
Den gamle mannen i rullstol sitter och sover med huvudet mot bröstet. Transistorn skräller fram dansbandsmusik när den svarta vanen rullar upp på parkeringen.
Peder går fram till rullstolen, tar några bilder av den gamle mannen. Vrider av musiken. Då vaknar han och tittar upp.

NILS:
Det är stora aborrtiden nu.

Peder svarar inte. En sköterska kommer ut med en påse, lyfter på den gamle mannens kavaj och byter raskt en full påse på magen mot en tom.
Gustav och Pär har under tiden samlats kring rullstolen, Peder ger kameran till sköterskan. Hon knäpper av ett kort på de fyra kring stolen.

SCEN 13
Vi ser hur Peder spikar ihop breda plank, lägger dem från en stentrappa. Innanför dörren sitter den gamle Nils i rullstolen och tittar på. Han är yrvaken, håret står åt alla håll, kläderna skrynkliga. I knäet ligger den tummade boken.
Den provisoriska rampen byggs på en glasveranda på ett äldre hus. Peder rullar ned den gamle när han är klar. På grusgången står Gustav och tittar ut över den vildvuxna tomten.

GUSTAV:
Jag har aldrig sett det så vanvårdat.

NILS:
Snart slår rosorna ut. Kalvarna ska ut, potatisen sättas.

Pär försöker starta en gräsklippare. Drar och sliter i startkabeln. Till slut vrålar den till och han börjar köra över gårdsplanen så det höga svajande gräset flyger. Det kraschar till av metall mot metall. Klipparen har kört på ett galler som ligger på marken. Han lyfter på det och där finns en trälucka. Han drar upp luckan och ser ned i ett svart hål. Himlen speglar sig i en cirkel i botten på det svarta. Det är en brunn. Han lägger på trälocket igen.

Gustav plockar ut åror och öskar ur en vedbod. I en spann ligger ett fiskenät. Den gamle i rullstolen ser på, Peder rullar in honom i den svarta bilen. Pär bär in fiskeredskapen.

SCEN 14
Peder ser dem försvinna i bilen från ett fönster. Han spikar för en skiva, en naken glödlampa lyser från taket. Det är ett gammalt skafferi. På en bänk står framkallningsapparat och plastkar.

SCEN 15
Pär och Gustav vänder med gemensamma krafter en träbåt vid en liten insjö. De knuffar ut den i vattnet. Sätter i åror och lägger i redskapen. Den gamle ser på från sin rullstol. Gustav lyfter ur honom ur stolen, sätter honom vid årorna, sjunker ihop på sittbrädan och flämtar. Den gamle ser lycklig och stolt ut.

NILS:
Vi måste ut till aborrdjupet vid stenen, där leker dom. Om vintrarna fick jag borra hål i halvmeter tjock is där. Men det var alltid napp...

Under berättelsen glider de ut på vattnet. Den gamle Nils ror med långa, kraftfulla årtag.

SCEN 16
Peder är uppe på en dammig vind, fylld med skåp, papplådor och travar med tidningar. Han har sin kamera om halsen. Han rotar genom ett stort klädskåp. Hittar flera inplastade kostymer, just när han skall ta dem och stänga dörren, ser han några sommarkostymer längst in. Det är två stycken lika stora sjömansdräkter.
Han hänger dem längst fram. Knäpper en ruta av kläderna.

Peder klättrar uppför en stege. Längst upp vid taknocken på en bjälke sitter ett gammalt torkat getingbo, modell större.
Han balanserar på stegen, siktar på getingboet med kameran, knäpper av. Stegen börjar glida längs bjälken och han faller långsamt under ett tjut.

Han hamnar i en tidningshög, dammet ryker. Han rullar in i en järnkamin, stapplar upp på fötterna och snubblar över en sparkcykel. Sitter på golvet och masserar sitt högra knä. lyfter kameran igen och tar bild av cykeln.

SCEN 17
Den gamle sitter lutat över årorna. Gustav och Pär håller i varsitt kastspö och vevar. Det är lugnt på vattnet kring båten, ett flöte guppar lätt.

NILS:
Jag vill dö här med aborrarna.

Gustav lyssnar, men säger inget. Pär tittar frågande på honom.

PÄR:
Menar du allvar...

NILS:
Självklart...

GUSTAV:
Pappa ska inte snacka strunt, i den här släkten lever vi länge...

NILS:
En man vet när tiden är inne.

Då vevar Pär in en stor aborre som spretar med fenorna, sprattlar och har sig.

Thore Soneson 2003

till index_film  

Alla dessa män som pdf fil